logo

Start

Bemanningsföretag

Hur hittar du jobbet

Hur söker du jobbet

Länkar

Norsk ordlista

Norska platsbanker

Skatter

 

Skatter för norgearbetare
För att jobba i Norge krävs ett norskt personnummer och ett skattekort. Skattekortet krävs för att få ut din lön, det är gratis och kan beställas på skattekontoret i den stad du befinner dig. Oftast tar det en eller ett par veckor innan det skickas hem. Personnumret är även det gratis, och är obligatoriskt om du vill öppna ett norskt bankkonto. Detta beställs på samma sätt som skattekortet.

Skattekort

Det finns två alternativ gällande skattekort.
Det första och vanligaste alternativet är skattetabell.
Skatten kommer då bli automatiskt uträknad efter hur mycket du tjänar varje månad. Det vanligaste är att man får skattetabell 7300.
Det andra alternativet är ett procentkort. Då får du själv komma överrens med din handläggare om hur många procent du vill betala i skatt.
Tänk på att du kommer att bli återbetalningsskyldig om du betalar för lite.
Om du inte hinner få tag i ett skattekort innan din lön blir utbetald så kommer arbetsgivaren bli tvungen att dra 50% skatt för den löneperioden.
Men om du har en schysst arbetsgivare så kan du be honom hålla inne betalningen tills det att du har fått ditt skattekort.
Ifall du skulle bli dragen 50% skatt så behöver du inte vara orolig, det här är pengar som du kommer få tillbaka från skatten när du deklarerat.
Men det kan bli lite obekvämt att få mindre pengar utbetalade första månaden och att dessutom behöva vänta ett år på att du ska få tillbaka det som blev skattat för mycket.


Hur får jag mitt skattekort?

Du får gå till ditt lokala likningskontor (skattekontor) och ansöka om det samtidigt som du söker ditt D-nummer.
Väl på plats får du ett par papper som du ska fylla i för att söka.
Det som du behöver skriva är namn, adress, förväntad årsinkomst och liknande uppgifter. När det är klart så säger dem att det kommer ta ungefär 2 veckor innan du får det hemskickat. Har du otur så kan det dröja över 4-5 veckor innan dem får tummen ur.
Men skulle det hände så kan du bara gå tillbaka till likningskontoret och skälla ut dem, alternativt dra en snyfthistoria och säga att du inte har några pengar p.g.a att du väntar på skattekort för att få din lön utbetald.
Saken är den att det egentligen ska gå genom någon register i något kontor i Oslo, men är det brottom så kan handläggaren, om han vill, med tre musklick skriva ut ditt skattekort direkt och ge dig det rakt i handen.

Skatteverkets informationssida om att arbeta i Norge.

www.skatteetaten.no - Norska skatteverket

 
www.norgearbete.se